AEGAON koolilõpetajatele: Nähkem hinnete taga inimest.

AEGAON koolilõpetajatele: Nähkem hinnete taga inimest.

Oled kooli lõpetamas? High-five! Sa oled ära teinud uskumatult suure töö, ükskõik milliseks jääb lõppskoor tunnistusel. Sa väärid tunnustust, vähemalt patsutust õlale, kui mitte enamat. Kui su hinded ei vastanud ehk vanemate ootustele, siis patsutame sind ise. Läks nagu läks, ära selle pärast enam põe. Need on vaid hinded, mis kindlasti ei määra sinu tulevikku, rääkigu sinu õpetajad ja vanemad mida tahes. Käesolev pöördumine ongi meiepoolne rahustav lõpukingitus sulle, milles räägime oma kogemusest eesseisvas päris maailmas.

Kõik, kes on kooli lõpetanud, mäletavad ilmselt seda magusat vabanemise tunnet, mida kogetakse ja nähakse veel aastaid hiljem uneski. Veel paar eksamit, aktus ja siis on see läbi! See on nagu kõige paremate emotsioonide lõpuboss. Kirsiks tordil on veel ametlik lõpupidu ja viimane istumine oma parimate sõprade või sõbrannadega, kellega oled kõigi nende aastate jooksul kokku kasvanud ja kellega tuleb nüüd lahku minna. Ole mureta, parimad suhted jäävad kestma veel pikkadeks aastateks. Me südamest loodame, et kooliaastad möödusid sulle heas seltskonnas. Kui ei, siis tea, et kiusajaid ei pea sa enam kunagi nägema. Ka nemad kasvavad ühel hetkel suureks ja kahetsevad tehtut varem või hiljem. Julgemad otsivad su üles ja vabandavad.



Sel aastal on koolilõpetamine küll pisut teistmoodi kui tavaliselt, ent mis on jäänud läbi aastakümnete muutumatuks on lõpetamisega kaasnev stress. Kuskilt aegade hämarusest on meile sisse kodeeritud müüt, et hinded lõputunnistusel justkui määravad meie tuleviku. Seda kinnistavad jätkuvalt vana-kooli õpetajad ja lapsevanemad ise oma kõrgendatud- ja vahest isegi ebareaalsete ootustega. Kes lõpetanutest tõstab nüüd käe ja tunnistab, et keegi tööandjatest on kunagi soovinud näha sinu lõputunnistust? Või sina, kes sa oled ise täna tööandja, mitmel korral oled sa soovinud seda dokumenti näha? Julgeme väita, et valdav enamus teist raputab pead. Ilmselt ei vaja see iganenud müüt ümberlükkamiseks sügavamat analüüsi. Jääb üle vaid küsida – milleks siis panna kõik see stress õpilasele, mis pärsib igasugust sooritusvõimet päris kindlasti? Mäletame omast käest, et on väga palju õpilasest mittesõltuvaid tegureid, mis võivad tunnistuse lõppskoori mõjutada. Kodune õhkkond, läbisaamine õpetajaga, suhted kaasõpilastega, lihtsalt halb päev, lisakohustused jne. Mida me tahame öelda on see, et iga inimene, tema võimalused, võimekus ja taust on väga erinevad. Head hinded võivad küll olla millegi eelduseks,  ent ei määra kindlasti sinu tulevikku. Peale lõpetamist on kõik juba sinu enda kätes ja see vabadus on hindamatu väärtusega – siit edasi võib sinust saada absoluutselt kes iganes!

Tänapäeva tööandja jaoks oled sina kõige tähtsam. Sinu särav iseloom, millest sõltub tema kollektiivi sõbralik ja meeldiv õhkkond. Sinu kirg tema pakutava töö vastu, millest sõltub tema ettevõtte kasum ja sinu palk. Sinu võimuses on ka luua oma ettevõte, väike või suur, viimaks ellu oma suurepäraseid ideid. Hinded, nii head või halvad kui nad lõpuks said, ei määra päris maailmas enam suurt midagi. Kui keegi raiub sulle teisiti, siis „las koerad hauguvad“, sina tööta edasi oma õnne ja eesmärkide suunas, mis loodetavasti saavad olema omavahel seotud. Inimene on kõige õnnelikum siis, kui tema kirg ongi tema töö.

Toome sulle näiteks iseendid. Enamus meist AEGAON-is ei olnud koolis läbinisti viielised. Kõigile meile öeldi õpetajate poolt vähemalt korra, et meist ei saa mitte midagi. Vanemad ei olnud meie hinnetega kunagi rahul, sest need polnud viied. See kõik ei takistanud meil kaheksa aastat tagasi loomast Eesti esimest käekellafirmat. Alguses ei uskunud meie õnnestumisse mitte keegi peale meie endi. Täna, kingivad lapsevanemad meie käekellasid õpetajatele ja lõpetajatele, Eesti Vabariigi president väliskülalistele, sinu isa sinu emale ja vastupidi. Inimesed, kes aastate jooksul meie ettevõttega liitunud on, ei ole siin mitte tänu oma lõputunnistusele, vaid tänu oma meeldivale iseloomule, senistele kogemustele ja kirele oma töö vastu. Me tahame, et meie kollektiiv oleks nagu see sama parimate sõprade ja sõbrannade punt kooliajal, ilma kiusajateta. Tänu sellele, tahame ka iga päev tööle tulla. Meie hobist on saanud meie töö, mis teeb meid õnnelikuks ja see ongi kõige tähtsam.

Loodame, et meie mõtted ja sõnad leevendasid sinu stressi, muret hinnete ja tuleviku pärast. Sa oled igal juhul tubli ja tunnustust väärt. Lenda kõrgelt, pane täiega ja mine tea, ehk saavad meist sinuga kunagi isegi kolleegid!